A mindennapi alapos fogmosás mellett a szervezetünknek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra is annak érdekében, hogy fogaink egészségét megőrizzük.
Az A-VITAMIN
Az A-vitaminnak szerepe van abban, hogy megelőzzük a fogínygyulladás okozta kellemetlenségeket. Az A-vitamin növeli a nyálkahártya ellenálló képességét a különböző fertőzésekkel szemben és serkenti a sebgyógyulást.
A-vitamin a sárga zöldségekben, sötétzöld levelesekben, gyümölcsökben fordul elő, de különböző koncentrátumokban a legtöbb fogkrémben is megtalálható.
A C-VITAMIN
A C-vitaminnak jelentős szerepe van a fogágy egészségének megőrzése szempontjából. A C-vitamin hiányának következtében nyálkahártya vérzések és foghullás fordulhat elő. A régi időkben a tengerészek a C-vitamin hiányában skorbutot kaptak, ennek következtében kihullottak a fogaik. A sebgyógyulásban és a regenerálódásban a C-vitaminnak különösen fontos szerepe van.
C-vitamin a friss gyümölcsökben, a zöldségekben fordul elő. Az eper, a citrom, a kivi, a brokkoli, a paprika, a káposzta különösen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. A citrommal azonban óvatosan kell bánnunk, mert a sok citromsav megtámadhatja a fogzománcot.
A K-VITAMIN
Az egészséges fogak és a csontképződés és a vitalitás szempontjából a K-vitaminnak különlegesen fontos szerepe van.
A saláta, a tej, a joghurt és a húsok tartalmaznak sok K-vitamint.
+1 ásványi anyag
A szervezetünknek a csontok és a fogak felépítéséhez ásványi anyagokra is szüksége van, ilyen ásványi anyag például a kalcium. A kalcium nagy mennyiségben fordul elő a tejben, a gabonafélékben és a káposztában.