Fogkefe cseréje

Arról mindenki hallott már, hogy a fogkefe cseréje bizonyos időközönként mindenképpen ajánlatos. De milyen időközönként és milyen okok miatt van szükség a fogkefe vagy – elektromos fogkefe esetén – a fogkefefejek cseréjére?

Mikor válik szükségessé a fogkefe cseréje?Fogkefe cseréje

Vannak fogkefék, amelyek automatikus jelzik számunkra, ha eljött az idő és új fogkefe után kell néznünk. (Például színkód jelzi a sörtéken vagy elektromos fogkefe esetén mutatja a kijelző.) Hagyományos fogkefe esetén viszont nekünk kell odafigyelnünk arra, hogy mikor válik szükségessé a csere.

Általában azt javasoljuk a pácienseknek, hogy legalább háromhavonta cseréljék le a fogkeféjüket. Használattól függően azonban ennél gyakoribb vagy bizonyos okok (pl. betegség) miatt a fogkefe rendkívüli cseréjére is szükség lehet.

Ha például – az erős fogmosás vagy a rosszabb minőség miatt – a fogkefe hamarabb tönkre megy, azaz a sörték már szétállnak, akkor a fogkefe mindenképpen megérett a cserére.

Ha a sörtéknél apró barna foltok jelennek meg, mindenképpen cseréljük le a fogkefét. A foltok ugyanis baktériumok, melyek fogmosáskor visszakerülnek a szánkba.

Bizonyos betegségek után – például nátha, influenza, torokgyulladás, mandulagyulladás herpesz, afta – szintén javasolt a fogkefe cseréje.

Emellett a gyakori ínyvérzés, illetve a fogágybetegség is sűrűbb fogkefecserét tesz szükségessé.

Miért van szükség a fogkefe cseréjére?

Ha a fogkefe három hónapnál hosszabb ideig van használatban és sörtéi megkopnak, hatékonysága jelentősen csökken. Ilyenkor már nem lesz képes fogaink megfelelő tisztítására, így fogainkon és fogínyünkön lepedék képződik a rendszeres fogmosás ellenére is.

Az elhasználódott fogkefe esetén ráadásul az eldeformálódott sörték felsérthetik az ínyt. Ez egyrészt fájdalmas lehet, másrészt szájüregi fertőzések és ínyproblémák kialakulásához vezethet.

A fogkefe sörtéi között – különösen betegségek idején – megtelepednek mindenféle kórokozók és baktériumok, amelyek megbetegedést vagy a korábbi betegség visszatérését okozhatják.

 

Környezetbarát tipp:

Ha cserélhető fejű fogkefét vásárolunk, rendszeres fogkefecsere mellett sem termelünk annyi hulladékot.

 

Ne feledjük: a fogkefe rendszeres cseréje mellett is fontos a fogkefe gondos tárolása és tisztítása. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.