Fogászati implantátumA fogászati implantátum hosszútávú megoldást jelent sok olyan páciens számára, akik valamilyen foghiánnyal küzdenek. Az implantátumok elterjedése előtt, ezen foghiányok kezelése csak kivehető pótlással vagy hídpótlással volt lehetséges. Bár ezen lehetőségek ma is léteznek, az implantátumhoz képest mindegyiknek van hátránya: a kivehető pótlás esetében annak viselése okoz gondot, míg a hídpótlás elkészítéséhez két szomszédos fogat kell lepreparálni.

A fogászati implantátum a foghiányok megszüntetésére kínál egy harmadik megoldási lehetőséget, mely sok előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

  • nem kell másik két szomszédos fogat lepreparálni,
  • rögzített fogpótlás készíthető rá,
  • esztétikailag kedvezőbb,
  • funkciójában a saját fogakéhoz teljesen hasonló.

Mi a fogászati implantátum?

Az implantációs műtét során egy nagy tisztaságú titán ötvözetből készült, mesterséges foggyökeret ültetünk be az állcsontba. A titán biokompatibilis fém, mely képes teljesen integrálódni a környező szövetekbe és annak részévé válni.

Hogyan történik az implantálás és pótlás készítése?

Fogászati implantátumok

1. alkalom:

    • Konzultáció – melynek során a pácienssel közösen megbeszéljük a megoldási lehetőségeket.

2. alkalom: Az implantátum behelyezése, melyet egy hosszabb (alsó állcsonton min. 3 hónap, felső állcsont esetében min. 4 hónap) gyógyulási idő követ.

3. alkalom: Implantátum felszabadítása, majd lezárása egy ínyformáló csavarral, illetve lenyomatvétel egyéni kanálhoz.

4. alkalom: Lenyomatvétel a koronához egyéni kanállal, fogszín és a harapási magasság meghatározása.

5. alkalom: Az elkészült korona rögzítése.

Figyelem! A fent leírt folyamat és időtartamok egyéntől és esettől függően módosulhatnak.

Miért van szükség a hosszú gyógyulási időre?

Az implantálás során a titánból készült „csavar” a csontba kerül beültetésre, mely ezáltal ugyanúgy traumát jelent a csont számára, mint például egy csonttörés. A hosszú várakozási idő alatt a szervezet befogadja az implantátumot és becsontosodik az állcsontokba.