Fogkefe tárolása és karbantartása

A fogkefe a fog- és szájápolás legfontosabb eszköze, azonban ideális táptalaja lehet különböző kórokozóknak és baktériumoknak is. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy odafigyeljünk fogkefénk tisztán tartására és megfelelő tárolására.

Fogkefe tárolásaA fogkefe tisztítása

Annak érdekében, hogy eltávolítsuk a fogkrém- és ételmaradékot, valamint a fogmosás során a fogkefére került baktériumokat és kórokozókat, a fogkefét közvetlenül fogmosás után minden alkalommal erős vízsugár alatt mossuk át.

A fogkefemosás hatékonyságát javítja, ha közben hüvelyk-és mutatóujjunk segítségével átmozgatjuk a sörtéket. Vigyázzunk azonban arra, hogy a fogkeféhez mindig tiszta kézzel nyúljuk csak, ezért fogmosás előtt szappannal mossunk kezet.

Ne tegyük a fogkefét mosogatógépbe, mert azzal csökkenthetjük a hatékonyságát.

A fogkefe fertőtlenítése

Rendszeres csere és tisztítás mellett is vagy például betegség után (ha még nagyon új volt a fogkefénk és sajnáljuk lecserélni) érdemes lehet fogkefénket időnként fertőtleníteni. Ehhez semmiképpen ne használjunk erős, maró hatású vegyszert (pl. hypót vagy Domestost), mert az a fogkefén és a sörték között maradhat és komoly (akár égési) sérülést okozhat.

A legmegfelelőbb, ha chlorhexidin-tartalmú szájöblítőben vagy antiszeptikus fertőtlenítőszerben áztatjuk a fogkefefejet egy éjszakán át.

Ha van otthon UV-fényes lámpánk, azt is használhatjuk fertőtlenítésre.

A fogkefe tárolása

Fogmosás után a fentiek szerint megtisztított fogkefét állítsuk függőleges helyzetbe (pl. tegyük pohárba) és hagyjuk megszáradni. (A fogmosás után a fogkefén maradó kórokozók ugyanis nedves környezetben érzik jól magukat, ha viszont hagyjuk a fogkeféket kiszáradni, akkor a baktériumok elpusztulnak.)
Amennyiben a magas páratartalom miatt a fogkefénk két fogmosás között nem tud kiszáradni, használhatunk több fogkefét is, például egyet este, egy másikat pedig reggel.
Ha a fogkefét zárt fogkefetartóban tároljuk, ügyeljünk arra, hogy az megfelelően szellőzzön, és a fogkefe meg tudjon száradni.

Annak elkerülése érdekében, hogy a kórokozók egyik fogkeféről a másikra átterjedjenek, a családtagok fogkeféit tartsuk külön, hogy a fejük ne tudjon érintkezni. (Ezt az teszi szükségessé, hogy az emberek szájában különböző baktériumok találhatóak, amelyek révén a fogkefe segítségével betegségeket kaphatunk el egymástól. Éppen ezért véletlenül se használjuk egymás fogkeféjét!)

A fogkefére nemcsak a szánkból, de a külvilágból is rákerülhetnek a kórokozók: szálló por, pára, WC-ből, csapból felcsapódó vízcseppek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a levegőből kórokozók kerüljenek a fogkefénkre. Nem szerencsés a fogkefét ezért a WC közelében tartani. Ha fürdőszobánkban WC is van, fontoljuk meg, hogy a fogkefét fedett szekrényben vagy a fürdőszoba helyett a konyhában tároljuk.

Utazáskor megfelelő, a fogkefefejet védő tartóban vigyük magunkkal a fogkefét, de ilyenkor is ügyeljünk arra, hogy a fogkefe használat után ki tudjon száradni. Fogmosás után közvetlenül ne tegyük be a tartóba, hanem hagyjuk a levegőn megszáradni.

 

Környezetbarát tipp:

Fogkefénket természetesen is fertőtleníthetjük: áztassuk a fogkefe fejét egy órán át hígítatlan ecetben.

 

Ne feledjük: gondos tárolás és tisztítás, illetve karbantartás mellett is szükség van a fogkefe rendszeres cseréjére. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.