A kellemetlen lehelet

Napjainkban egyre nagyobb problémát okoz az embereknek a kellemetlen lehelet. A problémának sok kiváltó oka lehet, például cigaretta, bizonyos ételek vagy italok fogyasztása, cukorbetegség vagy májproblémák. Mindezek mellett azonban bizonyos gyomorproblémák is okozhatnak kellemetlen leheletet.

Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan emésztőrendszeri tényezőt, melyek a kellemetlen lehelet hátterében állhatnak.

Kellemetlen leheletGyomorfekély

Kutatások bizonyították, hogy a Helicobacter pylori baktérium életképes lehet a szájban. Ez a baktérium felelős túlnyomó részt a krónikus gyomorhurut-betegségek és a baktériumok okozta gyomorfekély (azaz ulcus) kialakulásáért, valamint ez a baktérium okozza a gyomordaganatok 20–80%-át a fejlett országokban, valamint 90%-át a fejletlen országokban.

Nem tisztázott, hogy a fent említett baktérium önmagában felelős lehet-e a kellemetlen lehelet (ún. halitózis) kialakulásáért. Azt viszont igazolta a fenti kutatás, hogy azoknál a pácienseknél, akiknek a szájában jelen volt ez a baktérium, jelen volt egy másik baktérium is, a Prevotella intermedia, mely baktérium okozhat különböző parodontális megbetegedéseket, és ezáltal kellemetlen leheletet is.

Reflux betegség

A reflux betegség (Gastro esophagealis reflux desease, GERD) kiváltó oka a nyelőcső alsó zárógyűrűjének gyengesége. Ennek következtében a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsövön és égő érzést okoz a rekeszizom táján, valamint a torokban. További tünet lehet a kellemetlen lehelet is.
Mindemellett a folyamatos savvisszaáramlás gyengítheti a szájban a fogak szerkezetét, ezáltal csökkentve annak ellenálló képességét. (Ezt hívjuk saveróziónak.)

Napjainkban ez a betegség már nagyon jól kezelhető, és karbantartható. Ha valakinél fennáll a reflux betegség gyanúja, javasoljuk, hogy keressen fel egy belgyógyász szakorvost, hogy közösen meg tudják oldani a problémát.

Fogászati problémák 

Arról sem szabad megfeledkezni azonban, hogy a kellemetlen lehelet oka lehet az elhanyagolt fogazat is, a nem megfelelő fogmosási technika, a nyelvlepedék, különböző parodontális megbetegedések és egyéb fogászati problémák is.

A szuvasodás és a fogíny problémák után a kellemetlen lehelet a harmadik leggyakoribb ok, amivel a páciensek felkeresik fogorvosukat.

Amennyiben ön nem szenved a fenti emésztőrendszeri problémáktól, mégis kellemetlen a lehelete, forduljon hozzánk bizalommal.