fogfehérítésNapjainkban nemcsak a fogak egészségére, hanem a fogak megjelenésére is figyelmet fordítunk. Természetessé vált, hogy mindenki szeretne fehérebb fogakat és szebb szebb mosolyt magának. Szerencsére a fogfehérítés különböző formái ezt ma már könnyen elérhetővé teszik.

A fogfehérítési eljárás alapvető célja a fogak eredeti fehérségének visszaállítása. Meg kell azonban jegyezni, hogy még a leghatékonyabb fogfehérítési eljárás segítségével sem lehet mindenkinek “hollywoodi” fehérségű mosolyt varázsolni. Az elérhető fogszín ugyanis nagy mértékben függ a fog saját színétől és a zománc dentin arányától is.

Elszíneződés leggyakoribb okai

A fogak elszíneződésének leggyakoribb okai az alábbiak lehetnek:

 • bizonyos ételek vagy italok fogyasztása vagy a dohányzása: fogainkra a táplálékból (pl. kávé, vörösbor) szennyeződés, a dohányzás során pedig színezőanyag rakódik, melyek megváltoztatják a fog színét;
 • egyes gyógyszerek használata: például elszíneződést okozhatnak a klórhexidin tartalmú szájfertőtlenítők;
 • amalgám tömés;
 • elhalt fog (pl. gyökérkezelést követően);
 • fogcsíra fejlődése közben fellépő ásványianyag-hiány;
 • életkori sajátosságok: életkorunk előrehaladtával a a fog külső kemény része, a fogzománc egyre inkább átlátszóvá válik, így a fog sárga belső anyaga, a dentin jobban láthatóvá válik.

Ha a fogak elszíneződése külső okra vezethető vissza (például lepedék lerakódás miatt alakul ki), akkor a probléma könnyen orvosolható a lepedék, azaz a fogkő eltávolításával. Ha fogak elszíneződése belső ok miatt alakult ki, akkor a fogakon lévő lerakódások (fogkő) eltávolítását követően kerülhet sor a fogak fehérítésére.

Fehér és sárga fogsor

Napjainkban a fogfehérítő anyagoknak több fajtája is létezik. Mivel a leghatékonyabb eljárás a peroxidtartalmú fogfehérítés, ezért rendelőnkben csak ezt alkalmazzuk. A peroxidtartalmú fogfehérítés azonban két formában is elérhető: létezik professzionális rendelői (fényre aktiválódó) fogfehérítés és kérhető otthoni (zselés anyagú) fogfehérítés is.

A peroxidtartalmú fogfehérítés jellemzői

Peroxidtartalmú fogfehérítés esetén a fogak felszínére peroxidtartalmú fehérítő anyagot helyezünk. Amikor a fogfehérítő zselé hatóanyaga a peroxid elbomlik, akkor keletkezik egy igen erős oxidáló szer, az ún. naszcens oxigén, mely a fogzománc prizmái között lévő szerves- és színező anyagokat (chromogéneket) oxidálja. Ezen reakció hatására megváltozik a zománc fénytörési képessége, és ezáltal fehérebbnek hatnak a fogak.

Peroxidtartalmú fogfehérítés esetén: 

 • Az eljárás eredményeként általában 1-3 árnyalatnyit világosodnak a fogak. A változás még alapvetően fehér fogak esetén is látszik, hiszen az évek alatt minden fogzománcban rakódik le színező anyag.
 • A fogak néhány év elteltével ismét el fognak színeződni. Ennek az időtartama nagyban meghosszabbítható rendszeres fogmosással és professzionális szájhigiénia alkalmazásával.
 • A fogfehérítés hatására a fogak érzékennyé válhatnak. Az érzékenység a kezelés alatt vagy azt követően jelentkezik, és utána fokozatosan megszűnik.
 • Vannak páciensek, akik esetében a fogfehérítés eredménytelen vagy alacsonyabb hatásfokú lehet. Ez  a anatómiai okok miatt fellépő elszíneződés esetén fordulhat elő.
 • A fogpótlások (koronák, hidak), tömések nem fehérednek a fogfehérítő anyag hatására. 
 • 16 éven aluliak, illetve várandós kismamák esetén az eljárás nem alkalmazható.

A fogfehérítési kezelést minden esetben egy ultrahangos fogkő-eltávolítás és polírozás előzi meg, valamint sor kerül az esetleges szuvasodások ellátására.