Miért olyan fontos az ultrahangos fogkő-eltávolítás?

Nemcsak esztétikai értelemben zavaró, de súlyos fogágy betegségek elindítója is lehet a fogkő, abban az esetben, hogy ha nem kerül időben eltávolításra, az így idővel visszahúzódik és elsorvad. A nem megfelelő szájápolási szokásoknak köszönhetően és a fogorvosi kezelést igénybe vevők alacsony száma miatt a fogszuvasodás és a fogágy betegségek nagyon súlyos közegészségügyi problémát jelentenek.

Vizsgálatok bebizonyították, hogy a fogak felszínén létrejövő lepedék és a fogkő tehetőek leginkább felelőssé a fogíny gyulladása és sorvadása, a fogágy betegségek kialakulása szempontjából.

Gyakorlatilag felnőtteknél minden szájban megtalálható a fogkő. Étkezések során alakul ki egy vékony, színtelen, alig látható plakkréteg a fogak felszínén. Ez kitűnő táptalaj a baktériumoknak. A nyálban jelenlevő ásványi anyagok hatására a plakk egyre keményebbé válik, elmeszesedik, az így létrejött meszes plakkot hívjuk fogkőnek.

Az íny alatt és az íny fölött is kialakulhat fogkő, elsősorban a felső-oldalsó fogak, a kis és nagyőrlők valamint az alsó-elülső frontfogak, metszők és szemfogak belső részén alakulnak ki fogkövek.

A fogkő súlyos fogágy betegségek elindítója lehet. Okozhatja az íny begyulladását, ami elveszíti egészséges, rózsaszín színét, vörössé válik, megduzzad és az étkezések során, majd később spontán is vérezni kezd.

 

Ha kialakult a fogkő, fontos, hogy fogorvoshoz menjünk és eltávolítsuk. A Dentorurs fogászatnál a fogfehérítési kezelést minden esetben egy ultrahangos fogkő-eltávolítás és polírozás előzi meg, valamint sor kerül az esetleges szuvasodások ellátására.