3 vitamin amire szükség van az egészséges fogakhoz

A mindennapi alapos fogmosás mellett a szervezetünknek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra is annak érdekében, hogy fogaink egészségét megőrizzük.

1. Az A-VITAMIN

fruit-restaurant-summer-dish-meal-food-625273-pxhere_com.jpg

Az A-vitaminnak szerepe van abban, hogy megelőzzük a fogínygyulladás okozta kellemetlenségeket. Az A-vitamin növeli a nyálkahártya ellenálló képességét a különböző fertőzésekkel szemben és serkenti a sebgyógyulást.

 

A-vitamin a sárga zöldségekben, zöld levesekben, gyümölcsökben fordul elő, de különböző koncentrátumokban a legtöbb fogkrémben is megtalálható.

 

2. A C-VITAMIN

lemon-citrus-fruit-plant-wooden-slice-1418282-pxhere_com.jpg

Jelentős szerepe van a fogágy egészségének megőrzése szempontjából a C-vitaminnak. A C-vitamin hiányának következtében nyálkahártya vérzések és foghullás fordulhat elő. A régi időkben a tengerészek a C-vitamin hiányában skorbutot kaptak, ennek következtében kihullottak a fogaik. A sebgyógyulásban és a regenerálódásban a C-vitaminnak különösen fontos szerepe van.

 

C-vitamin a friss gyümölcsökben, a zöldségekben fordul elő. Az eper, a citrom, a kivi, a brokkoli, a paprika, a káposzta különösen magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. A citrommal azonban óvatosan kell bánnunk, mert a sok citromsav megtámadhatja a fogzománcot.

3. A K-VITAMIN

dish-meal-food-cooking-produce-seafood-889300-pxhere_com.jpg

Az egészséges fogak és a csontképződés és a vitalitás szempontjából a K-vitaminnak különlegesen fontos szerepe van.

 

A saláta, a tej, a joghurt és a húsok tartalmaznak sok K-vitamint.

 

+1 ásványi anyag

wheat-meal-food-produce-breakfast-bread-803006-pxhere_com.jpg

A szervezetünknek a csontok és a fogak felépítéséhez ásványi anyagokra is szüksége van, ilyen ásványi anyag például a kalcium. A kalcium nagy mennyiségben fordul elő a tejben, a gabonafélékben és a káposztában.